Celcom bergolak?

Minggu lepas ada satu surat layang yang tersebar di dalam company Celcom. Surat ini sudah jatuh ke tangan kita. Banyak benda tak sepatutnya berlaku sedang berlaku kat dalam Celcom.

Puncanya ialah CEO baru mereka bernama Michael Kuehner. Kita tak tahu lagi apa sebenarnya yang berlaku tapi kita akan korek dalam dalam supaya Celcom tak akan dipermainkan atau digunakan untuk kepentingan sendiri oleh sesetengah puak.

Ramai pekerja Celcom dah jemu dan nervous dengan pengurusan baru yang tak pandai nak cover line. Surat layang ini nampaknya asli.

celcom-transformed

a

2

3

4

5

d

Siapakah Kumpulan Jati Celcom ini? Mereka boleh jadi penyelamat Celcom.

Advertisements

51 thoughts on “Celcom bergolak?

    1. Kau duduk diam2 kerja je kat situ. Continue je belajar menari dgn boss kau. Buat flashmob banyak2. Cukup bulan gaji dapat jugak kan ??

      Like

  1. Pardon me but Michael is doing okay lah. I always believe in giving people a chance. But his appointment is dodgy to say the least. Why get an outsider to head Celcom when Shazzally is doing fine already?

    Like

  2. Gila. We know about this dy. Some of us are afraid to speak up. Nanti kena target.

    Surat dah tersebar sejak dua minggu lepas. Bukan benda baru.

    Like

  3. CEO baru masuk tak bagi salam tetiba je nak ubah semua benda aku tak berkenan weh. Dua ekor org kanan dia pun takde akal. Ingat Celcom ni baru buat semalam ke?

    Like

  4. boys and girls listen up,

    uncle michael gonna tell you something, that his appointment is not an accident. axiata has big plans for celcom. have big plans for chairman jamal too. so you boys and girls just sit there and be quiet! don’t interrupt big boys playing in the yard. this is not what we pay you for. so do you work, make sure you keep your head low. don’t ask too much questions. uncle michael may not know the answer. okay boys and girls, uncle got to take his medicine and sleep. night night.

    Like

    1. tak payah nak sebok tambah sedas dua…buat je la kerja. Cukup bulan dapat gaji kan ? tak puas hati pi cari kerja tempat lain. orang lain ok je

      Like

  5. apa dah jadi kat GLC sekarang…mula mula MAS dan sekarang Celcom..semua nak pakai mat salleh! Dalam kes celcom, lagi tidak masuk akal sebab CEO baru bukan saja dah bersara and berumur, track record pun cuma kat “3rd world country”..tiada kaliber langsung!… tidak ada rakyat Malaysia yang mampu jadi CEO Celcom ka?? kenapa pandang rendah terhadap kebolehan rakyat malaysia??sungguh memalukan!!!

    Like

    1. En Zahid je la jadi CEO. since En Zahid pandai sangat kan. Apa kata volunteer jadi CEO and baik pulihkan kononnya company yang tunggang langgang ni

      Like

      1. BRIDGET
        let people air their grievances. why must you patronise them? Of course he cannot be the CEO. He is probably a staff giving his opinion which he cannot say in public. Respect la other people’s opinion.

        Like

        1. Ms VENDETTA , I m suggesting not patrionising. He is giving his opinion, so do i. Cannot ke ? And this is not public enough ?

          Like

  6. ya la..apa yang special sangat dengan mat salleh….MAS, Maxis , Celcom ..semua mat salleh..pandai sangat ka dia orang ni..cuba ikut Digi..syarikat mat salleh tapi CEO orang kita..GLC pulak terbalik..bodoh sungguh!!

    Like

  7. I just returned home after a long time abroad. Still looking for a job but if the trend is to hire foreigners for jobs which Malaysian can do, maybe coming home was not the right decision. Looks like we are second class citizens in our own country.

    Like

  8. Hohoho merry christmas! Best thing I read today! It’s all true. Thank God this is made public. They have changed Celcom into something unrecognisable. Things are getting worse. There is no more unity. You think financials will be better by 2017? This new management will make axiata look bad. Why chairman TS Jamal sit back and do nothing while michael and his merry elves running things to the ground escapes me. Khazanah as always still sleeping. Minister in charge of telcos also sleeping is it?

    Like

    1. cik bridget Jones..saya bukan German..saya anak sejati Malaysia..kulit pun gelap..mana boleh jadi CEO Celcom..tu untuk mat salleh aje

      Like

      1. Ni baru 1st time mat jerman jadi ceo kan. Sebelum ni semua anak melayu. Kita tengok la dulu, ni baru berapa bulan pun dah macam2 perubahan pakcik michael buat. Orang2 yg dulu kenyang dah naik lemak baru ada akal. Jadi en zahid kalau rasa pakcik michael tak layak jadi ceo sila lah volunteer jadi Ceo Celcom…apa salahnya kan ? Mana tau en zahid boleh buat 10x ganda lagi baik dari pakcik michael kan😀

        Like

  9. Sebelum tukar ceo komplen. C level ramai takder fungsi. Gaji ciput kroni. Bla bla bla. Asal bkan malay masuk bising. Dulu marketing mcm guongzhou la apa la. Skang ceo plak. Mcm politik bodo pkai sentuh sentimen kaum n agama. Igt sblom ni x der joget2 ke? Lpas event menari2 cam beruk. Ade hati nk sentuh psl agama
    ..phuiii hopkrit la kau yg mengarang ni. Nk kutuk biar lah balance. Yg merundum pon sblom bkan shj selepas brader ngong!
    Kalo management baru kaki joli. Sblom x der? Skandal? Naikkan staff yg cantik2?islamik? Pala bana… Ape yg ko tau psl chat? Mostly ape yg disembang dlm chaf tu? Kasi screenshot la bukti bodo. Nk menaip sape2 bole tp bukti? Staff mintak gaji naik bonus etc… Time sape yg smpai x revise gaji n x der bonus tu? Org komplen psl proses approval berlapis2 gila oldschool brader.. Nk launch 1 produk amek masa lapan tahun… Boss ramai tp yg report bwh boss 1 atau 2 org?? Psl baju biru… Dh lapuk la org yg open minded… Jgn kampung sgt.. So mcm2 prob ade tp time sape? Time mamat german ni ke atau? Sbb tu aku ckp biar balance nk menyembang pon… X betul jd fitnah. Ala ko heran ape asal objektif tcapai betul x?? Dan nak tau kenape ko jd wakil kpd kami plak? Nk jadi wakil up la point2 yg betul kami nak bkan nk hentam semata2. Goyang ke position nk kene cantas? Hidup selesa comfort zone bile cuit skit gelabah… Blom citer lg psl team network. 3 boss buat keje yg same… Team lain 3 bende buat bende same. Wujudkan team yg x perlu tp sbb nk isi kuota.. Belasah jer laa alahai… Kpd sesape yg bace surat layang apekelancau ke ini bkan lah wakil dr kami semua. Ade point yg kami setuju tp mostly x setuju sbb ia lebih kpd menghantam bkan utk kemajuan yg mana akan lebuh mndtgkan masalah dan bukan perubahan… Kpd pengarang g mampos dgn surat layang ko nie hak thuii…. Dari batak kpd lebih si pengrang lebih batak… Kau x lebih mcm si pengecut dlm live chat tu pon… Nak gaji naik tp pemalas lepak lama nak mampos. Yg ppuan dan mmg x solat pon sama. Org g solat jumaat 2 jam. Ko pon tala 2 jam break. Sape ajar kau tu? Lpas gaji nk lvl ceo. Beruk2

    *nak balas2 bls la kau igt aku heran? Hakthuii

    Like

    1. hahaha betul ni sungguh.. tabik bro… sah yg tulis surat layang ni snr mgmt yg terkena tamparan bila m7 masuk.. huhuhu.. this is reality.. this is the truth.. before the new ceo came, things have turn to worse sudah.. good thing that this M7 comes into the picture.. changes may take sometimes, but hopefully for better..

      Like

    2. Si batak ni bercakap macam tiba tiba semua staff celcom sekarang jadi alim. Sudah la henti le nak cas alim. Kalau kaki jilat mat salleh memang forever la you all jadi kaki jilat. Dulu suka jilat shazalli. Sekarang jilat michael. Kita ni kerja bukan untuk jadi pak turut kalau ada benda buruk depan mata berlaku.

      Like

    3. Setuju sangat2 weiii… dari surat layang ni…. dapat kurasakan datangnya dr specis2 yg dh jadi kerusi tua dn kedut tapi x reti2 nak blah. Bila new mgt masuk masing2 jadi tak tentu hala… kelam kabut pasal mat salleh ni x tau game jilat2 bontot ni. Weiii dia baru few mths, Celcom dah lama lemassss… syiok sendiri. Time to move on !!

      Like

  10. Kepala hotak ko la…kami staff bawahan yg tetindas selama ni ko nak ckp apa?? Masuk CEO byk benda patut yg dia buat. Kebajikan staff2 dia tgk..dia tlg kami. Yg dulu sikit pun xtau atau xnak amik tau masalah org bawahan. Ni mesti kes Bos2 besar yg gaji besar tp tadak guna nak kena cantas. Ko bkn wakil kami la bahlol. Padan muka ko!!

    Like

  11. Agreed! surat ni tak represent rest of us in Celcom. we dont feel the same. give a chance. change is good. its depends how one is able to cope with it after been in 100 years in their comfort zone. people around me and I believe this new management is making a good change and together we are willing to support with. dont compare with previous leadership style since apparently every leaders has their own strategy that end of the day holding the same objective of bringing the Company to the greater level. move on & embrace it with positivity. lets not argue about the nationality of the leader who is leading right now, obviously the Group has a plan that people dont know of. they dont simply throw people and let the company sink. should you dont have anything nice to say, shut up. or better yet- leave. dont spread the virus.

    Like

  12. I think the problem comes from chairman Jamal. Why he kept quiet when this foreigner was appointed? And why Axiata Board approved this appointment? Why Minister Salleh Keruak did not say a word? UMNO just said today they don’t want foreign intervention. Why get this German to intervene in a national GLC like Celcom? This is so contradicting!

    Like

    1. Tak payah cerita pasal malay ke tak malay….yg malay pun tak serupa malay berlambak kat company ni korang tak sebok pulak ye….😀

      Like

  13. Sape la “Kumpulan Jati Celcom” ni? Mesti top level yg akan dicantas tak lama.

    Kami golongan bawahan ni menyokong penuh CEO baru kami Michael dalam usaha beliau memperbetulkan Celcom setelah keadaan yg semakin kritikal sejak 2 tahun lepas. Terima kasih kepada Tan Sri Jamal juga. Keadaan, polisi dan proses dalaman telah banyak berubah ke arah yang lebih baik mengikut governance. Kebajikan staff juga semakin bertambah baik. Tahniah M7!

    Sape yg tak suka dgn Michael boleh blah drp Celcom. Tak payah la nak hantar surat layang kat public membuka pekung di dada serupa org takde telor.

    Like

    1. yg panas pungkoq dgn management baru ni senior management lama…

      pungkok je yg lama ni bukan jaga kebajikkan staff pun…

      dulu duduk tilam empok la ni tilam kena buang duduk atas lantai baru ada akai…

      live chat tu baguih pa….staff bawahan boleh tibai senior mgmt lama yg perangai macam pungkoq…

      padan muka baru ada akai..
      hahaha

      Like

  14. kihkihkih padan muka
    dunia cam roda..dulu masa kat atas berlagak tak ingat
    membongak dan membongkak dgn staff2 bawahan…

    sekarang lu org punya time la pulak kena lenyek…

    lenyek jgn tak lenyek…

    hahaha

    Like

  15. yg kecoh2 batak ni senior management yg nak kena cantas je ni…
    depa bukan kisah pun staff bawahan..

    terbaik M7

    kasi cantas pungkoq2 senior management yg dah lama jadi tukun..
    bukan pandai buat kerja pun ukun2 ni
    kaki jilat ja

    Like

  16. dulu pongah macam diva sekoq2 mgmt lama ni…

    budak2 bawahan buat kerja mana reti jilat macam senior mgmt…

    sekarang rasakan dapat ceo mat salleh tak makan jilat….
    live chat tu baguih sangat…

    kasi tibai itu org…
    hangpa masa ada kuasa mana ada kasihan sama org bawahan…

    sekarang M7 buat sama lu orang itu macam…biar lu orang tahu camna pedih kena tindas…

    gua happy je ….sapa jenis buat kerja bosses come & go…boleh je survive cuma makan hati la dgn senior mgmt…

    lu org kaki jilat…dapat boss tak makan jilat habis la….

    bila keranda dibawa barulah bercucuran air mata…

    hahaha

    Like

  17. Kau orang ingat mat salleh tu baik sangot ka? Kau orang ingat kerjo kau orang tu selamot ka? Tunggu lo sampai dia buang orang..dia kena tunjok dia hero Kat si Jamal Axiata tu..

    Like

  18. bagus la ada perubahan… yg mmg bekerja iklas demi mencari rezeki tak perlu risau…. buat kerja yang mmg sepatut nya…. yg risau sgt ni yg dok goyang kaki… tau ngarah sana.. ngarah sini…. ampu sana ampu sini… dok senang lenang atas bayang2 org lain… perit derih masalah pekerja bawahan ni tak sampai pun ke atas…. kita org level2 pekerja bawahan ni tau la citer sebenar sebelum ni camne….. errrmmmm…

    Like

  19. Kami warga Celcom tidak setuju kalau CEO kami orang luar. Ambil lah orang Malaysia. Tak patriotik langsung Lembaga Pengarah Celcom ni.

    Like

  20. Aku sokong gilee M7! Seriously they are doing their very very well.. To boss2 n senior management yg dah panas bontot bersedialah korang tu yg korang takot tu.. kami staff2 Celcom happy sgt dgn team M7 n management baru ni. Surat layang ni hanya utk team yg panas bontot nk kena DI n kn buang jer.. Kami seluruh Celcom happy kot CEO bru care about us… Org luar yg baca surat ni xtw hal yg sebenar.. Surat ni ternyata nk burukkn celcom but kebenarannya team M7 ni sgt bersedia utk buatkn Celcom be the trusted company n the best company in the future! So kpd penulis surat layang ni n kuncu2 nya.. Selamat tinggal sayang.. Bersedia la u olss nk dpt surat kena buang 24hrs.. mcm seseorang tu.. choiiii… love celcom always

    Like

  21. Engkau orang perasan tak celcom dah tak larat nak bayor bonus…tapi Axiata tiap tiap tahun minimum 3 bulan..kenapa dia orang dapat bonus tinggi bila satu kerjo pun tak buat..

    Like

Comments are closed.