“Umpama keluar dari mulut buaya, masuk ke mulut Neraka!” (Celcom)

Bulan lepas tersebar satu surat layang yang mengeji kepimpinan baru Celcom yang sekarang diketuai Michael Kuehner, seorang bangsa Jerman dan juga dia punya team management yang baru yang dikira tak bagus dan tak pandai manage Celcom.

Surat layang tu boleh dibaca di sini:

https://telcogila.wordpress.com/2016/11/22/celcom-bergolak/

Dari komen yang kita dapat, rata-rata pendapat yang diberikan bersetuju dengan surat layang tersebut, walaupun ada jugak dua puluh hingga tiga puluh komen dari orang yang sama yang tak bersetuju.

Mereka kata apa salahnya Michael Kuehner dan kuncu-kuncu dia? Team yang sebelum dia pun teruk jugak.

Selang dua tiga minggu lepas tu, berita-berita kurang enak didengar mengenai prestasi tadbir urus Celcom dan kewangan Celcom.

Korang boleh baca di sini:

https://telcogila.wordpress.com/2016/12/02/patut-kah-ceo-celcom-bukan-melayu/

https://telcogila.wordpress.com/2016/12/05/celcom-lost-80000-customers-in-the-last-3-months/

https://telcogila.wordpress.com/2016/12/08/all-telcos-post-earnings-within-market-expectations-except-for/

Dua tiga hari yang lepas pulak dah tersebar dalam chat groups gambar-gambar boss Celcom yang minum arak di tempat-tempat publik.

Kata orang-orang Celcom, “Umpama keluar dari mulut buaya, masuk ke mulut Neraka!”

Dulu ada boss yang liberal, tapi sekarang ada boss yang lagi liberal. Mungkin ini budaya dari Germany. OktoberFest all year long. Deputy CEO Celcom dan kuncu-kuncunya suka beer dan wine!

Deputy CEO Azwan Khan
Deputy CEO Azwan Khan
Azwan dengan sorang lagi boss Celcom
Azwan dengan sorang lagi boss Celcom

picture2

Lagi sorang datang join
Lagi sorang datang join
Kita minum dulu!
Kita minum dulu!
Cheers!
Cheers!
Happy times
Happy times
Sambung lagi..
Sambung lagi minum

Teringat kata-kata makcik-makcik kat dalam dewan PWTC minggu lepas… kah kah kah! Peduli apa Celcom ni syarikat GLC ke, syarikat orang Melayu ke, yang penting… kena dengar cakap omputeh dari Jerman!

https://www.malaysiakini.com/news/364691

untitleddfb

Advertisements

6 thoughts on ““Umpama keluar dari mulut buaya, masuk ke mulut Neraka!” (Celcom)

  1. Eh mangkuk. Cuba ko duduk dlm celcom nih dok level 12 13. Baru ko tau perasaan kitorang nih yg dok level bawah nih. Punya la babi top mgt lama bertahun2 staff merana. Gaji dah la ciput, increment tak smp 4% pun setahun bro. Ko gila ke dok backing 19 org chief level dlm celcom nih. 19 org bro! Toilet kt ofis tercabut handle pun x bole ganti. Nk flush taik terpaksa bukak penutup atas tuh. Ofis digi n maxis punya la lawa. Bila ada promotion geng2 dia aje yg naik. Submit 100 nama, 9 aje yg lepas, semua geng2 dia. Top mgt tiap2 tahun naik. Satar tuh dlm masa 5 thn 5 kali naik. Anak buah pencacai nih hapa pun tarak. Lu jgn cakap byk la. Kalo lu pegi sembang dgn kitorang pencacai nih semua org akan cakap benda yg sama. Unless lu pencacai satar atau chief level mmg lu rasa tergugat la. Tlg berenti la jgn sembang.

    Like

  2. We see, we seek, we uncover, we correct what is wrong…so you claim.
    What ever that you’re seeing, seeking & uncovering is pure garbage. You guys must be anti Celcom to the max. The last surat layang from anak jati is based on the grievances from a small group of cronies in middle management at Celcom that is feeling the heat due to the departure of the much corrupted DSSR. The company has bleeding from the inside out for the last 3 years. All accounts were fabricated to show that we were performing.
    DSSR & the bunch of 21 chiefs were filling their pockets.
    Ngko orang ingat die orang tak minum arak ker? Butohlah bro, siap ada go go girls session lagi dalam bangunan HQ Celcom. Kalau Axiata tak mengambil tindakan untuk letak Kuehner kat saner, hancur semua. So sebelum ngko orang membebel kat sini, cuba cari fakta dulu. Selepas kedatangan Kuehner barualah staff2 bawahan boleh bernafas sikit. Sebelum ni kiter orang dikongkong oleh budaya bodek, jilat, kegiatan haram tak tentu arah (dan di pimpin oleh Melayu kita). Cukuplah bro, gomen kiter nak tengok satu lagi MAS ajer kat sini, boleh dia rompak lagi banyak duit.
    So, moral of the story, let’s not talk cock and bull when you guys have no idea what you’re talking about.

    Like

Comments are closed.