This blog has been bombarded by a lot of comments from dissatisfied Celcom staff. Previously it was the letter that criticised Celcom’s decision to hire a foreigner to become its first ever non-Malaysian CEO, then came all sorts of criticisms against their top management (dubbed ‘the M7’), now one by one the comments are getting more frequent. ‘Something is rotten in the state of Denmark’, somebody had said that.

We suspect the rot is getting bigger.

Below is the comment from one of the readers wished to be known as ‘Inside Job’:

Kita baru je sambut Hari Wanita Antarabangsa dengan meraikan jasa ibu-ibu, isteri, adik-beradik dan rakan-rakan wanita di seluruh dunia. Macam-macam persidangan di hotel-hotel dah dibuat untuk menghargai wanita dari semua lapisan masyarakat. Pencapaian wanita memangnya penting dan wajib diraikan. Malah, sesetengah syarikat telah adakan mesyuarat khas dan sesi dialog untuk meraikan hari istimewa ini.

Salah satu dari syarikat-syarikat ini ialah Celcom, di mana mesyuarat townhall mereka telah memainkan video khas untuk meraikan kejayaan wanita dari seluruh dunia – Cayalah Celcom !!

Mula-mula kita fikir yang Celcom dah mula lakukan sesuatu yang betul. Tetapi perasaan ni cuma wujud secara singkat saja apabila kita dapati satu berita yang mengejutkan – salah seorang pemimpin kanan mereka, Azri Yahaya, telah dilanjutkan kontraknya! Berita ini datang sebagai satu kejutan kepada kita semua kerana industri telekomunikasi telah lama hangat bercakap pasal orang ni, terutamanya pasal sifatnya yang mata keranjang dan suka mempermainkan wanita.

Orang-orang yang terlibat dalam industri IT memang sudah masak dengan perangainya, sesetengah daripada mereka adalah vendor-vendor Celcom. Mereka semua telah berdoa supaya kontrak Azri Yahaya tak disambung semula. Kenapa boleh jadi macam ni??

Ini kerana Azri adalah seorang lelaki yang unik dan special hehehe. Kebanyakkan waktu, dia tunjuk imej alim pada orang ramai, tetapi apa yang tak diketahui oleh ramai orang ialah, Azri ni sentiasa mencari mangsa dan menekan pekerja wanita (terutamanya sales rep vendor) supaya tunduk pada permintaannya… jika tak, dia akan pastikan kehidupan mereka menjadi sengsara dan mereka tak akan dapat mencapai angka jualan mereka.

Bagi para wanita yang rela dalam terpaksa (paksa-rela), dia akan beri mereka kontrak jualan yang bertimbun. Tanyalah orang-orang di Oracle! Dia tak berhenti di situ je. Dia jugak pernah menjalinkan hubungan dengan isteri orang di dalam Celcom, betul-betul di bawah batang hidung M7!!

M7 ni memang clueless, hidup dalam kepompong mereka sendiri. Mereka tak sedar bahawa seluruh industri IT sedang bercakap tentang Azri Yahaya! Berdasarkan apa yang kita dah diberitahu oleh kakitangan IT Celcom dan juga beberapa vendor, semua sales rep wanita telah meminta untuk tak diberi tugasan menjaga Celcom, kerana takut dengan perangai buaya darat dan ancaman Azri.

Taktiknya mengayat wanita selalunya berkisar tentang betapa sukarnya dia menjalani hubungan jarak jauh dengan isterinya dan bagaimana dia kesepian dan perlukan teman untuk mengisi kesepiannya. Lama-lama, kata-kata ini bertukar jadi intimidasi jika wanita-wanita ini tidak mengikut kemahuannya, dan urusniaga jualan mereka akan ditolak.

Setelah menyiasat dengan lebih lanjut, rupa-rupanya Azri pernah ada sejarah yang sama di dalam syarikat-syarikat yang dia pernah bekerja sebelum Celcom seperti Maxis, IBM dan CSC. Tapi ini semua tak direkodkan kerana mangsa-mangsanya takut mendapat susah atau ancaman yang lagi hebat dari Azri.

Adakah ketua-ketua dalam M7 tahu cara-cara menguruskan Celcom? Orang yang melanjutkan kontrak si Azri ni namanya Ramanathan dan dia adalah salah seorang dari M7. Adakah dia telah melakukan pemeriksaan latarbelakang yang mendalam sebelum mengambil casanova bersiri seperti Azri? Atau adakah dia tahu tetapi sengaja mengabaikan fakta?

Bangunlah M7!!

Nevertheless, what is the solution for Celcom? We do not want to see Celcom becoming a ‘telco gila’ anytime soon. Their customer base is shrinking, profits are declining, competitors have bypassed them. The Board should be strong enough to purge the deadbeats and the deadwoods within its organisation.

Advertisements

2 thoughts on “Celcom is retaining more deadbeats than profits

  1. this nonsense in Celcom has to stop. I believe each company has their own vices, but retaining good people and weed out the problematic ones is a must.

    Like

Comments are closed.