Celcom is retaining more deadbeats than profits

This blog has been bombarded by a lot of comments from dissatisfied Celcom staff. Previously it was the letter that criticised Celcom’s decision to hire a foreigner to become its first ever non-Malaysian CEO, then came all sorts of criticisms against their top management (dubbed ‘the M7’), now one by one the comments are getting more frequent. ‘Something is rotten in the state of Denmark’, somebody had said that.

We suspect the rot is getting bigger.

Below is the comment from one of the readers wished to be known as ‘Inside Job’:

Kita baru je sambut Hari Wanita Antarabangsa dengan meraikan jasa ibu-ibu, isteri, adik-beradik dan rakan-rakan wanita di seluruh dunia. Macam-macam persidangan di hotel-hotel dah dibuat untuk menghargai wanita dari semua lapisan masyarakat. Pencapaian wanita memangnya penting dan wajib diraikan. Malah, sesetengah syarikat telah adakan mesyuarat khas dan sesi dialog untuk meraikan hari istimewa ini.

Salah satu dari syarikat-syarikat ini ialah Celcom, di mana mesyuarat townhall mereka telah memainkan video khas untuk meraikan kejayaan wanita dari seluruh dunia – Cayalah Celcom !!

Mula-mula kita fikir yang Celcom dah mula lakukan sesuatu yang betul. Tetapi perasaan ni cuma wujud secara singkat saja apabila kita dapati satu berita yang mengejutkan – salah seorang pemimpin kanan mereka, Azri Yahaya, telah dilanjutkan kontraknya! Berita ini datang sebagai satu kejutan kepada kita semua kerana industri telekomunikasi telah lama hangat bercakap pasal orang ni, terutamanya pasal sifatnya yang mata keranjang dan suka mempermainkan wanita.

Orang-orang yang terlibat dalam industri IT memang sudah masak dengan perangainya, sesetengah daripada mereka adalah vendor-vendor Celcom. Mereka semua telah berdoa supaya kontrak Azri Yahaya tak disambung semula. Kenapa boleh jadi macam ni??

Ini kerana Azri adalah seorang lelaki yang unik dan special hehehe. Kebanyakkan waktu, dia tunjuk imej alim pada orang ramai, tetapi apa yang tak diketahui oleh ramai orang ialah, Azri ni sentiasa mencari mangsa dan menekan pekerja wanita (terutamanya sales rep vendor) supaya tunduk pada permintaannya… jika tak, dia akan pastikan kehidupan mereka menjadi sengsara dan mereka tak akan dapat mencapai angka jualan mereka.

Bagi para wanita yang rela dalam terpaksa (paksa-rela), dia akan beri mereka kontrak jualan yang bertimbun. Tanyalah orang-orang di Oracle! Dia tak berhenti di situ je. Dia jugak pernah menjalinkan hubungan dengan isteri orang di dalam Celcom, betul-betul di bawah batang hidung M7!!

M7 ni memang clueless, hidup dalam kepompong mereka sendiri. Mereka tak sedar bahawa seluruh industri IT sedang bercakap tentang Azri Yahaya! Berdasarkan apa yang kita dah diberitahu oleh kakitangan IT Celcom dan juga beberapa vendor, semua sales rep wanita telah meminta untuk tak diberi tugasan menjaga Celcom, kerana takut dengan perangai buaya darat dan ancaman Azri.

Taktiknya mengayat wanita selalunya berkisar tentang betapa sukarnya dia menjalani hubungan jarak jauh dengan isterinya dan bagaimana dia kesepian dan perlukan teman untuk mengisi kesepiannya. Lama-lama, kata-kata ini bertukar jadi intimidasi jika wanita-wanita ini tidak mengikut kemahuannya, dan urusniaga jualan mereka akan ditolak.

Setelah menyiasat dengan lebih lanjut, rupa-rupanya Azri pernah ada sejarah yang sama di dalam syarikat-syarikat yang dia pernah bekerja sebelum Celcom seperti Maxis, IBM dan CSC. Tapi ini semua tak direkodkan kerana mangsa-mangsanya takut mendapat susah atau ancaman yang lagi hebat dari Azri.

Adakah ketua-ketua dalam M7 tahu cara-cara menguruskan Celcom? Orang yang melanjutkan kontrak si Azri ni namanya Ramanathan dan dia adalah salah seorang dari M7. Adakah dia telah melakukan pemeriksaan latarbelakang yang mendalam sebelum mengambil casanova bersiri seperti Azri? Atau adakah dia tahu tetapi sengaja mengabaikan fakta?

Bangunlah M7!!

Nevertheless, what is the solution for Celcom? We do not want to see Celcom becoming a ‘telco gila’ anytime soon. Their customer base is shrinking, profits are declining, competitors have bypassed them. The Board should be strong enough to purge the deadbeats and the deadwoods within its organisation.

Major shake up is imminent in Telekom Malaysia?

Received from the comment section a few days ago:

There will be a potential big movement in the telecoms market for the next few weeks. Major shake up is imminent. Telekom CEO is nearing the end of his contract and the jostling among the wannabes is getting frantic. The government is keen on bringing DS Shazalli to head TM, but there are a few smart alecks who are close friends to the Minister trying to outmaneuver and hijack the appointment. There are also people who are trying to position themselves to fill the many potential top management vacancies in TM when their own position are shaky and untenable. All are waiting for the right moment.

  1. One such fella is Razali Ismail from Celcom. He served as employee since 2007 and was the Head of Fraud & Facilities Service. In Celcom he is known as DS Shazalli’s pet, and known to be doing all the wrong things under the guise of having the protection by the latter.

  2. Also well known to be shouting at his staff and generally everyone else who tries to deter his ‘movement’, ie. trying to stop him from pursuing his pet projects. He also made a lot of fortune from the current Menara Celcom which is being constructed in PJ as we speak. So much so, there are a lot of design need to be ‘adjusted’ by the current management.

  3. He was investigated since last October 2016 for his wrong conduct. Axiata auditors even made a reference for his ‘tingkah laku’.

  4. He sought amnesty and pity from DS Shazalli for his wrong doings. Worse is, he has been spreading rumours that he is being protected by Shazalli on so many occasions, even to the point of commenting on the latter’s personal matters.

  5. It is sad that Shazalli had wrongly put his trust on this person.  Subsequently, even the new management of Celcom had terminated him due to his recent misconduct.

  6. As the result, Razali Ismail is now spreading rumours that he will be joining TM just because DS Shazalli has been nominated to the post of its CEO.

  7. Razali is known for his antics, on the outside he looks like a shy person but in reality he is A BULLY.

  8. Dear DS Shazalli, please don’t take or choose this type of candidate who can spoil your own reputation. There are many ‘Razalis’ out there gunning for your ‘dirty linen’ but choosing this Razali to be in your new turf will not going to help you in any bit.

  9. This Razali should have been reprimanded long time ago since his power trip days. It is hoped that DS Shazalli can see his true colours otherwise he will be sleeping with the devil.

 

Is this true about TM CEO will not be extended and Shazalli will be installed as the next TM head? Judging from his performance in Celcom for the past two decades, this could be a master stroke in terms of alleviating TM to the next level. As for this Razali Ismail person, well rotten apples should just stay rotten and tucked away for good.

Looks decent but looks might be deceiving

Celcom, Maxis, Digi, etc cheating state governments?

Perak and Penang to dismantle thousands of telco towers

IPOH: The Perak government is to dismantle all illegally erected telecommunications towers and those for which the annual permits have not been paid.

Menteri Besar Zambry Abdul Kadir said today there were more than 2,800 such towers belonging to various telcos in the state.

“So far, we have only 1,400 legal telecommunications towers; the number of illegal towers is more than double that,” he told reporters after opening a telco infrastructure development workshop and seminar here.

Zambry said the reluctance of the telcos to pay the annual RM2,000 permit for every tower cost the state government RM20 million in revenue.

“All the states are imposing the same rule on permits but in Perak the telcos have cited all kinds of reasons, including operational costs, to refrain from paying up,” he said.

GEORGE TOWN: Penang has taken down “dozens” of illegal telco towers. State Local Government Committee chairman Chow Kon Yeow said this when commenting on a report that Perak had demolished 300 illegal towers.

Perak Menteri Besar Zambry Abdul Kadir had said there were more than 2,800 illegally built towers belonging to various telcos in the state. He said each tower must pay permit fees of RM2,000 a year, meaning the state was losing RM20 million in revenue every year.

Chow said out of the 930 telco towers in Penang, 137 had been found to be illegally built.

He said the owners of the illegal towers had been served 30-day notices, ordering them to dismantle their towers.

Chow said several dozen towers were removed upon requests by non-governmental organisations and residents.

“Before 2008, most telco structures in the state were illegal. They were not paying any sort of fees.

“When we took over the government, we conducted a legalisation exercise to ensure all were legal.

“The errant telco providers or owners of towers were dealt with swiftly. We have taken down dozens of telco towers for building illegal structures. Some owners have not paid up. They are operating against state guidelines for telco towers, which came into effect on Nov 20, 2009,” he told FMT.

What can we assume here? Telco companies in Malaysia are just snakes who would suck up their consumers dry and at the same time circumvent state laws by not paying their dues.

How many times have they disconnected your mobile line when you are late one day in paying your bills? Well, some of these telcos are several years late in paying their own bills!

Profiteering from your poor customers is one thing, but profiteering and cheating state governments is another whole new level.

http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2017/01/23/perak-to-dismantle-2800-telco-towers/

http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2017/01/25/nearly-150-illegal-telco-towers-in-penang-demolished/

Live Chat di Celcom

Antara banyak perkara yang staff Celcom tak suka pasal CEO baru Michael Kuehner dan management team baru dia (Azwan + Azmi etc), ada satu benda yang staff Celcom paling meluat:

Live Chat.

Berikut adalah feedback yang kami terima dari staff Celcom baru-baru ini:

Live chat ialah satu platform di mana semua peringkat masyarakat dalam Celcom boleh berinteraksi sama sendiri dan meluah apa yang disimpan dalam hati. Chat boleh dibuat secara anonymous, dan perbualan boleh dilihat oleh semua orang.

Benda ni diperkenalkan oleh Michael Kuehner. Ramai rasakan yang benda ni tak berfaedah. Ramai yang meluat pun. Kenapa M7 tak boleh dapatkan constructive criticism through private channels? Tak berapa lama benda ni berjalan, we already have several serious complaints from employees about being defamed in the live chat.

How can M7 allow employees to be humiliated?

Staff-staff Celcom rasa amat sakit hati dan bengang sebab live chat sekarang jadi medan menganiaya staff sendiri. Tapi mereka takut nak highlight pasal ni in the open. Nanti ada witch hunt.

Enough is enough lah. Sekarang Michael Kuehner sendiri takde kat Celcom. Balik kampung cuti Krismas. Siapa yang nak handle kalau ada krisis nanti?

Idea siapa pandai sangat nak buat live chat ni?

Kita hentikan dulu cerita setakat ini. Ada banyak lagi feedback kita dapat tapi kita simpan for another day.

Bawah ni adalah Live Chat yang kita ada terima:

untitled6

untitled3

untitled1

untitled2

untitled4

untitled5

Merry Christmas untuk semua warga Celcom! Aud Wiedersehen!

celcom-transformed

 

Shameless U Mobile got served

When it comes to desperation, U Mobile is leading the way in showing us how to do it. Being 4th in the hierarchy is nearly not enough for U Mobile’s shareholders. Insider info told us that their shareholders from across the causeway had given the management until third quarter of 2017 to break into the Big 3.

DiGi, Maxis and Celcom have remained on the podium for so long, U Mobile is desperate to get a crack at it.

Not surprisingly, given the fact that their Marketing team consists of non-Malaysians, they could not understand the culture within this industry. Maybe Malaysians are not ready for it. Embarrassingly, U Mobile had to take down their season’s greetings video and fire their content developer.

Lesson learned? No way. U Mobile will make 2017 an exciting year to watch. Desperation will make people do crazy things.

u_mobile_cover1

U Mobile’s Christmas ‘Gifts’ For Maxis, Celcom, Digi Backfires

It’s not really our culture to poke fun and take jibes at each other – regardless the intention.

Yet, in this season of giving, Malaysia’s fourth-placed mobile network, U Mobile, has gone beyond those boundaries to prove that they are better than other telco giants.

Playing the Christmas carol card to send over some joy to their competitors, the fastest-growing mobile operator put out a series of videos with a quartet in orange pinstripe suits singing merry yuletides.

Their cheeky ‘FIRST’ “gift” came in the tune of ‘We wish you a merry Christmas’ to Celcom, of course.

“You may have a territory, an old school territory, Unlike U Mobile your rules make us cry, your love is hard to find,” was part of its altered lyrics mocking Celcom’s poor coverage.

And as if the first wasn’t surprising enough, they went on to send “a fun and cheerful carol” to Digi, singing ‘Deck the Halls’.

“U Mobile’s here and their jolly…video data war they have won, Don’t you see it’s time to move on,” the quartet sang in highlight of its unlimited 24-hour video streaming with no data charges via Video-Onz.

Last but not least, Maxis ended up in their little jingle, perhaps ringing a bell at the loopholes in subscribers’ expensive bills as well as data plans.

“Anger your subscribers till they run to U Mobile…with plans and services that wow the winner’s pretty clear.”

Well of course, in less than five years U Mobile has managed to gain over four million subscribers through its market-leading product innovation and value proposition, but why the low blow to their rivals?

While all three videos posted yesterday received over 20,000 views and hundreds of shares, many thought it was inappropriate in this festive time, with some even expressing their anger and highlighting U Mobile’s weaknesses against the competitors they dissed.

FULL STORY CAN BE READ HERE: http://www.malaysiandigest.com/frontpage/29-4-tile/647953-u-mobile-s-christmas-gifts-for-maxis-celcom-digi-backfires.html

“Umpama keluar dari mulut buaya, masuk ke mulut Neraka!” (Celcom)

Bulan lepas tersebar satu surat layang yang mengeji kepimpinan baru Celcom yang sekarang diketuai Michael Kuehner, seorang bangsa Jerman dan juga dia punya team management yang baru yang dikira tak bagus dan tak pandai manage Celcom.

Surat layang tu boleh dibaca di sini:

https://telcogila.wordpress.com/2016/11/22/celcom-bergolak/

Dari komen yang kita dapat, rata-rata pendapat yang diberikan bersetuju dengan surat layang tersebut, walaupun ada jugak dua puluh hingga tiga puluh komen dari orang yang sama yang tak bersetuju.

Mereka kata apa salahnya Michael Kuehner dan kuncu-kuncu dia? Team yang sebelum dia pun teruk jugak.

Selang dua tiga minggu lepas tu, berita-berita kurang enak didengar mengenai prestasi tadbir urus Celcom dan kewangan Celcom.

Korang boleh baca di sini:

https://telcogila.wordpress.com/2016/12/02/patut-kah-ceo-celcom-bukan-melayu/

https://telcogila.wordpress.com/2016/12/05/celcom-lost-80000-customers-in-the-last-3-months/

https://telcogila.wordpress.com/2016/12/08/all-telcos-post-earnings-within-market-expectations-except-for/

Dua tiga hari yang lepas pulak dah tersebar dalam chat groups gambar-gambar boss Celcom yang minum arak di tempat-tempat publik.

Kata orang-orang Celcom, “Umpama keluar dari mulut buaya, masuk ke mulut Neraka!”

Dulu ada boss yang liberal, tapi sekarang ada boss yang lagi liberal. Mungkin ini budaya dari Germany. OktoberFest all year long. Deputy CEO Celcom dan kuncu-kuncunya suka beer dan wine!

Deputy CEO Azwan Khan
Deputy CEO Azwan Khan
Azwan dengan sorang lagi boss Celcom
Azwan dengan sorang lagi boss Celcom

picture2

Lagi sorang datang join
Lagi sorang datang join
Kita minum dulu!
Kita minum dulu!
Cheers!
Cheers!
Happy times
Happy times
Sambung lagi..
Sambung lagi minum

Teringat kata-kata makcik-makcik kat dalam dewan PWTC minggu lepas… kah kah kah! Peduli apa Celcom ni syarikat GLC ke, syarikat orang Melayu ke, yang penting… kena dengar cakap omputeh dari Jerman!

https://www.malaysiakini.com/news/364691

untitleddfb